Saltsjöbaden i Ystad

Att bada i Ystad har långa traditioner. I skuggan av badhotellet från 1897 – i dag en spa-anläggning – finns det ett bra havsbad som du når på cykel från centrala Ystad. [rev_slider saltsjobaden]

Badet är sandstrand med långa bryggor som gör att du kan komma ut på djupt vatten direkt. Perfekt för den som verkligen vill simma, alltså. Men stranden är fin, så vill du bara ligga och jäsa går det såklart alldeles utmärkt. Här finns en liten tallskog med picknickbord, utegrill samt lekplats.
Men det är också ett trevligt område för att ta en promenad längs stranden. En kombo för höst- eller vårutflykten är att äta frukost på Ystad Saltsjöbad (dvs spa-hotellet) och sedan ta en promenad. Eller varför inte sola lite i dynerna även om det är för kallt i vattnet, borsta av sig sanden och sedan äta en god lunch eller middag på antingen Ystad Saltsjöbad eller restaurang Sandskogen (som är en av Vendels restauranger). Tenniscaféet  serverar mackor och liknande.
Att bara gå runt och titta på de underbara sommarvillorna är ett nöje i sig. 

Hitta
Kör Österleden (väg 9) genom Ystad i östlig riktning. Skyltar mot Ystad Saltsjöbad strax efter rondell. Man parkerar på Ystad Saltsjöbads parkering.
Kollektivtrafik
Åk till Ystad station. Har du med cykel är det cykelavstånd till Saltsjöbaden. Under sommaren stannar buss 322 i Saltsjöbaden. Du når strandens bryggor till vänster om anläggningen.
Tillgänglighet
God. Stranden lär vara tillgänglighetsanpassad. Det finns handikapp-P utanför Ystad Saltsjöbad.
Hundvänligt?
Du kan inte ta med hunden på stranden under sommaren. Men annars är det ju en trevlig hundpromenad. (Hotellet lär ha rum för gäster med hund.)
Toa? Det finns på restaurangerna om du äter där. Annars såg jag inga, men det kan mycket väl finnas.
Länkar
En historisk tillbakablick av Saltsjöbaden
Ystad Saltsjöbad (hotellet)
Sandskogen restaurang
Tenniscaféet 

Related posts