Statarmuseet

Det var länge sedan jag var på Statarmuseet utanför Bara, och den lille bebisen jag bar med mig då har blivit en lång tioåring. Men museet är sig likt – lika bra!

Statarmuseet är inrymt i en gammal statarlänga, och syftet är att se hur man hade det som statare. För trettio kronor kan du gå runt i det gamla huset och få dig mycket till livs. Eftersom min pappas farfars far var statare på västgötaslätten och jag har anfäder som var smeder och mjölnare just här i Baratrakten går utställningen rakt in i hjärtat på mig, och jag undrar om det inte gör det för fler. Många av oss har ju rötter på landsbygden.

Men vill man inte besöka själva museet är det ändå ett väldigt trevligt utflyktsmål. Du kan fika i trädgården eller i den nybyggda vinterträdgården, och det bjuds på hembakt sockerkaka, kanelbulle eller småkakor, mycket gott. Där du köper fikat kan du också köpa exempelvis godis och inläggningar.

Det finns också många djur att titta på: kaniner, minigrisar, höns, hästar. De var succé när jag var här med småbarn, det var succé med tioåringen.
Runt huset finns en trädgård i gammal stil – riddarsporrar trängs med sallad och lök. Det går att köpa med sig en del perenner.

Allt är väldigt fint gjort, och vi går loss med våra kameror hela familjen (tioåringen har tagit hästbilden här ovan). Möjligen känns det lite konstigt att fattigdomen estetiseras, men varför inte? Bara för att det är fattigt behöver det ju inte vara fult.

— Annons —

Bra att veta

Hitta

Från Malmö kör du yttre ringvägen och tar sedan av mot Bara. När Bara börjar ta slut, ta åt höger mot Torup och följ skyltarna. Från Lund kör du väg 108 över Staffanstorp, tar till höger i Klågerup, tar åt vänster mot Torup precis i början av bara, och så följer du skyltarna.
Man kan också snirkla sig söderifrån över Torup från Svedala – det är en oerhört vacker väg.

Tillgänglighet

Den nya vinterträdgården har ramp och är mycket tillgänglig. Man kan också köra en liten bit runt i trädgården med rullstol, men man kommer inte fram över allt.

Hundvänligt?

Om man har en hund som är helt opåverkad av andra djur, så går det nog bra.

Toa?

Utedass, såklart.

Länkar

Statarmuseets egen hemsida.

Kollektivtrafik

Om du gillade den här utflykten, gillar du kanske också